Общо показвания

събота, 9 януари 2016 г.

Новият Майк Тайсън

Боксовата 2015 г. премина под знака на циганския пердах, който отнесе Владимир Кличко от британеца Тайсън Фюри. Тази изненадваща загуба на украинеца размести пластовете в тежката категория и към настоящия момент доста боксьори имат апетити към обединяване на титлите. И нека да си кажем честно – Фюри не притежава класата да държи дълго време високо равнище. В интерес на истината мощните му габарити са единственото му преимущество, на технически е доста грапав и на моменти даже забавен. В двубоя си с него Кличко не можа да избяга от позиционния си и изчакващ стил, което определено му изяде главата. Убеден съм, че на евентуалния реванш ще излезе с коренно различна и в пъти по-агресивна стратегия, с която неминуемо ще прекърши коравия крал на циганите.
Нашият претендент за короната Кубрат Пулев обаче е товарен перманентно с непосилно бреме. Едва ли не световната титла при тежките е на една ръка разстояние от него.  Запознатите в детайли с боксовата игра обаче са наясно, че дори сблъсък за пояс от някоя от версиите би било едно ново и уникално изживяване за родната публика. Какво имам предвид? Считам, че следващият шампион в категорията исторически следва да бъде от типа на класическия “файтър”. На всички им омръзна еднообразието и скуката, които бяха наложени от украинските братя в последната декада. Пулев като бивш аматьор също бяга от атракцията и в повечето случаи търси сигурността. Изключая двубоя с Кличко, когато промяната в тактиката не му донесе позитивен резултат. Кубрат даже и в отбора на „Зауерленд” има достоен съперник в лицето на Дерек Чисора – много напорист, притискащ и неудобен боксьор. При евентуален двубой между двамата колкото и да не искам да призная не бих заложил на сънародника ни. Не искам да се меся в планировката на „Зауерленд”, но последните двама съперници на Пулев бяха прекалено ниска топка и на йота не му помогнаха в подготовката за решителния сблъсък. Джордж Ариас и особено ментето Морис Харис са типичните боксови круши, които за хонорар в порядъка на няколко хиляди евро биха се били и с ламята Спаска. Нека не забравяме, че при свръхтежките личат имената още на Дионте Уайлдър, Луис Ортиз, Александър Поветкин и Вячеслав Глазков. Непримиримият Дейвид Хей също говори за завръщане. Логиката на събитията обаче диктува, че бъдещият супершампион ще бъде от Великобритания.
Антъни Джошуа. Запомнете това име. В следващите години този пич ще мачка безпрекословно в категорията и ще маркира една нова ера. През 2015 г. непобеденият в 15 мача /15 нокаута/ Джошуа тръшна на пода също непобедения Дилиан Уайт и загатна, че за таланта му няма граници. Млад, агресивен, подвижен, с уникална техника на удара британецът постепенно се превръща в кошмар за бъдещите си съперници. Два до три мача му трябват, за да укрепне и в психически план и оттам нататък пътят му е ясен. На 26 години, 1.98 м висок, с размах от 211 см, Джошуа напомня по стил на младия Майк Тайсън. А това определено ще бъде голям проблем за следващите му опоненти.
                                                                                                         




Няма коментари:

Публикуване на коментар