Общо показвания

понеделник, 2 януари 2012 г.

Новогодишни футболни страсти



    Новогодишната порция английски футбол отново бе достатъчно обилна и засищаща. Предложените зрелища на 31.12.2011 г. за пореден път ни убедиха, че само и единствено на Острова, футболът е повече от игра. Останали без дъх от гладиаторските битки, следва да благодарим на съдбата, че в навечерието на 2012 г. ни даде възможността да сгреем душите си не с чаша бренди в ръка, а наблюдавайки два изключителни двубоя с българско участие.
    Няма спор, че Димитър Бербатов отново намери себе си и е на гребена на вълната. Същевременно въпреки набраната инерция и победната серия, в която бе влязъл отборът на Ман Юнайтед, слабостите в игровото му поведение бяха видими и от Космоса. Поредицата от контузии допълнително затрудниха възможностите за ротации и се наложи неубедителните Карик, Ернандес и Уелбек да стартират в злополучния мач срещу слабака на Премиършип- Блякбърн. Интервенцията на Берба срещу мощния физически Самба бе последвана от още и още неадекватни решения на един от уж водещите британски арбитри. Комедията от грешки в червено доведе до комфортна преднина за гостите и само двете перфектни пласирания на българския нападател върнаха "дяволите" в мача. Неизбежното обаче се случи. Логиката на събитията и отслабеното темпо неминуемо предопределиха фаталния завършек. И всичко това, когато местният съперник бе застигнат и в период от годината, в който по принцип Съра успява да вкара отбора си в удобен коловоз за успешно пролетно атакуване на титлата.
    Високият адреналин сякаш по неведоми пътища се пренесе и на "Стамфорд бридж" , където един балкански биткаджия сложи в малкия си джоб звезди от ранга на Дидие Дрогба и Джон Тери. По всичко изглеждаше, че това ще е денят на котдивоареца и сякаш нищо и никой не можеше да го спре към подобряването на голмайсторски рекорд за историята на Челси. Два магически момента обаче в рамките само на десетина минути, не само че обърнаха хода на двубоя, но и ме накараха да се просълзя. Първо след свирепо влизане на представителя на школата по дърводелски техники Рамиреш, капитанът на Вила получи травма в областта на адукторите, а малко по-късно същият донесе трите точки за гостите и нагледно демонстрира защо фигура от неговия калибър е незаменима и трайно ще липсва на националната ни формация в бъдеще. Стенли просто отказа подготвената смяна, стисна зъби и провидението го дари с привилегията да стане героя на вечерта.
     В английския футбол няма компромиси и случайности. Загубите на два от претендентите за титлата също имат своите първопричини. Няма нищо случайно и във факта, че Стилиян дълги години е господар по британските терени- първо с екипа на Селтик, а сега и с този на Вила. Както не е случаен и факта, че откъдето е минал неизменно капитанската лента е попадала на ръката му. Британците ценят традициите, мъжеството и характера. Така както новогодишните двубои са незаменима част от тяхната култура, така и пичове като Стилиян Петров винаги са били издигани на пиедестал и перманентно през годините са били олицетворение на магията на английскя футбол.



     

Няма коментари:

Публикуване на коментар