Общо показвания

понеделник, 12 декември 2011 г.

Ще повехне ли "лалето"? - 2

Още с привличането на Сьорд Арс в редиците на Левски опитах на базата на видяното в няколко клипчета в Youtube да направя смела прогноза, материализирала се във вече риторичния въпрос, дал заглавието на тогавашното ми есе- "Ще повехне ли лалето?" .След написването му бях жестоко бламиран и обявен за непоправим футболен песимист. А целта ми беше повече от скромна. Да анализирам игровите качества на холандеца и да ги съпоставя към моментните нужди на синия тим в офанзивен план. Позволих си даже да пренебрегна фактора "Дембеле" и категорично да заявя, че такива като него с лопата да ги ринеш по ниските дивизии на Франция, Белгия и Португалия. Не искам да омаловажавам и на йота постигнатото по родните терени от Гарата. Той e и ще си остане свръхчовек за нашенските мащаби. Един фирмен подавач, 5-6 големи разкрача и последваща мощна тупалка доведоха до камари от голове в противниковите врати. Ей, така -непринудено и с лекота.    
    В горепосочения материал идеше реч и за евентуалните заместници на африканското чудо като сложих бас, че един Валери Домовчийски, с опита натрупан на немска земя, ако не реализира същото количество голове, то поне КПД-то му би било съизмеримо с това на Дембеле. Позицията ми си остава същата. За да е Левски на това дередже в нападение е виновен само и единствено модела при селектирането на футболисти. След всяка една кампания всички нормално функциониращи клубове имат по няколко варианта за всеки пост и единствено остава мениджърското отсяване и параметрите за договаряне. Не е нормално посред зима Гонзо и Костов да обикалят Европата в търсене на неоткрити таланти. И ето я важността на скаутското звено. Неколцина тънки разбирачи с набито око биха спестили на клуба сума грешни пари, подарени на пълни ментета. С няколко заплати и командировъчни за Латинска Америка и съседни нам страни не вярвам Левски да обеднее драстично. Просто циркът с обявяването на Тони Калво за изключителна находка нямаше да се състои.
    Продължавам твърдоглаво да твърдя, че въпреки грешките в селекцията, Сьорд Арс не попада измежду тях. Настоявам, че той е научен футболист с добър контрол на топката и приличен голмайсторски нюх. Проблемът е, че попадна в отровната среда на Гонзовия Левски- тотално дезорганизиран тим, лишен от импровизации и предвидим и ясен като сглобяване на детско лего за спецовете в бранша. Не, момчето не е виновно, че не притежава животинската агресия и впечатляващата физическа мощ на Дембеле. Той просто си е друг тип футболист. Недостатъчната комбинативност и изолирането от играта за дълги периоди не му пречат да дебне моментите си и да ги преследва като хищник. Николай Костов е интелигентен мъж и със сигурност е видял потенциал за развитие в холандския голаджия. Убеден съм, че така или иначе в офанзивата на тима ще бъде привнесен свеж аромат с привличането на още един нападател. Но също така съм убеден, че "лалето" няма да позволи да повехне скоропостижно, а както знаем жизнените си сокове всеки голмайстор черпи от емоциите при всяко отбелязано попадение. Нека не бързаме с присъдите и  изчакаме пролетното озониране на целия левскарски стан,а оттам и на Арс в частност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар