Общо показвания

неделя, 3 юли 2011 г.

Футболен катун

За да говорим за организиране на мащабно футболно събитие у нас,  каквото например е "Копа Америка" за латинските държави, най- малкото трябва ако не като материална база, то поне като координираност и съзидателност да сме на ниво.
    С претенцията да съм наблюдавал над хиляда мача на различни нива в нашия шампионат, съм длъжен да отбележа следното- пародия и пак пародия...
    Като жител на малък провинциален град, където културните събития са кът, а наливането с фалшив алкохол благородна традиция, споделям, че изиграването на само един футболен двубой на местен терен е равносилно на новина за покачване цената на тока или на дизеловото гориво. Тоест черизвечайно изригване, носещо едноседмични последици и коментари.
    Какво имам предвид? Местния сокър тим разполага с база, на която доста отбори от националната "Б" дивизия могат само да завидят. Налице е и подкрепа от общинската управа, както и стабилен финансов гръб. Плейърите са на полупрофесионално ниво, а стимулите повече от прилични. Нишката обаче се губи.
    Клубът е хвърлен да вегетира сред още девет селски куди, при спечелване на първо място следват баражи "на кръст" с другата провансалска група, а после ако съдбата склони- пресявка с още три отбора за привилегията числене към професионалния елит.
    В същия момент "В" ешелона ни оредява с темповете на строяща се държавна магистрала, а програмата на родното подниво прилича на решетъчна лъжица, поради доброволното абдикиране на куп закъсали ФК.
    Нормално ли е регистриран нормативно бг отбор да откаже гостуване на друг такъв с мотив предпазване от разгромна загуба? Нормално ли е ръководството на горепосоченото дружество да поставя условие за изиграване на срещата само при минимален брой инкасирани попадения? Нормално ли е зоналният шеф да обяснява, че всичко е в реда на нещата и че наказание няма да последва, тъй като ако не уважат претенциите на "слабака" на следващата година може и да не се събере състав за дивизията?
    Ами черното тото във второто ни ниво? Ами жестокото ужилване на букмейкърите от уговорения двубой между Светкавица и Несебър през изминалия шампионат , материализирало се в увеличаване мачовете за залог на такива събития в националната ни компания  на пет...По-добре хич да не продължавам.
    При убеждаването на бедния ни и тъжен народ в ползата от провеждането в страната ни на най-големия континентален турнир или поне финал на европейски клубен такъв, са необходими повече от солидни аргументи. Сам по себе си такъв форум би донесъл както емоционални и културни позитиви, така и икономически . Но първо  е нужно да си оправим собствената къщичка, която все повече наподобява цигански катун от латиноамериканска сапунка...

Няма коментари:

Публикуване на коментар